System.Web.Mvc.HtmlHelper`1[Umbraco.Web.PublishedModels.Case]

De Graankorrel

Wervik
<div>

Meer ruimte en vrijheid voor kleuters om sociale interactie te stimuleren

1.450 leerlingen volgen les in de scholen van de ‘De Graankorrel’. Twee van zes vestgingen, die deze scholengemeenschap rijk is, kregen in 2019 een heuse make-over. Op 1 september kon het schooljaar in een volledig nieuwe school gestart worden.

In Geluwe werd er een volledig nieuw en ultramodern gebouw neergezet voor de kleuters. In Kruiseke werd een oude pastorie omgebouwd tot een hedendaagse schoolomgeving, waar peuters en kleuters hun intrek hebben genomen, maar waar er ook ruimte is voor kantoren en vergaderzalen. Het authentieke karakter van de pastorie werd behouden en zorgt voor een mooi contrast met de moderne nieuwbouw die geïntegreerd werd.

Nieuwe didactiek

De klassieke manier van lesgeven – binnen de muren van de klassen blijven waar iedere leerkracht zelf alles uitwerkt – is geëvolueerd naar openheid en samenwerking. Coördinerend directeur Christophe Verleene licht toe hoe er in De Graankorrel een nieuwe didactische werkvorm geïmplementeerd werd. “Het is de bedoeling om de deuren open te zetten en met meerderen verantwoordelijk te zijn voor een grotere groep. Op die manier kan er gerichter gewerkt worden op basis van de persoonlijke kwaliteiten en sterktes van de leerkrachten. Dit is van belang om kinderen te laten samenwerken en de sociale interactie te bevorderen.” Er wordt geen indeling meer gemaakt tussen kleuterklassen, maar men brengt kinderen van verschillende leeftijden samen. “We hebben ervoor gekozen om altijd te mengen, de jongsten bij elkaar en de oudsten bij elkaar, zodat er eerder ‘families’ ontstaan in plaats van aparte klassen”, legt Christophe Verleene uit. “Dat vraagt van de leerkrachten een andere aanpak dan hetgeen waarmee ze voorheen vertrouwd waren. Ze hebben sowieso verschillende leeftijden bij elkaar en wanneer er een open ruimte gecreëerd wordt, komt er nog een extra dimensie bij. En dat is de grote verandering die zij met succes gerealiseerd hebben.”

Investeren in duurzaamheid

De scholengemeenschap heeft een duidelijke toekomstvisie. Op langere termijn liggen er al heel wat plannen vast met betrekking tot nieuwbouw en uitbreidingen. “We willen overal de nieuwe manier van lesgeven introduceren en ons patrimonium afstemmen op wat wij echt belangrijk vinden: duurzame oplossingen die in het teken staan van de kinderen.”

De Graankorrel en Vanerum hebben duidelijk een gedeelde visie op onderwijs en dat zorgt voor een vlotte samenwerking. “Vanerum denkt en werkt mee aan een totaalconcept. De producten worden ontworpen en gemaakt met een lange levensduur voor ogen. Dat vertaalt zich in het materiaalgebruik en de opbouw van de producten”, vertelt Wim Daels – Productspecialist meubilair bij Vanerum.

Het meubilair is multifunctioneel, zo kan je de Flow tafel in verschillende ruimtes in de scholen terugvinden. Kleuters kunnen er samen rond zitten om in groep te werken of een leerkracht kan op de centrale plek zitten en zich zo gemakkelijk wenden tot ieder kind. Dezelfde tafel – in groter formaat– is eveneens handig in de leraarskamer, omdat je de opstelling gemakkelijk kan veranderen. De tafels passen mooi in elkaar om een groter en aangenaam geheel te vormen. Die flexibiliteit vind je ook terug in de verscheidenheid in het productgamma. “Als we bijvoorbeeld maar met drie zijn voor een vergadering, zitten we in de kleine vergaderruimte, met meerdere personen zitten we boven, waar eender welke opstelling gemaakt kan worden met de Multiflex tafels, en als ik weet dat het hele korte vergaderingen zullen zijn of mentorbegeleiding, dan staan we in de kitchenette aan de hoge T-tafels, mogelijkheden zat”, aldus Christophe.

De tafels en stoeltjes in de kleuterklassen zijn ook erg licht, waardoor de kleuters deze zelf van de ene kant van de ruimte naar de andere kant, of van het ene groepje naar het andere, kunnen verplaatsen. Hierdoor creëer je opnieuw een flexibele ruimte waar je kinderen een bepaalde vorm van vrijheid geeft. “De speelse kleuren en materialen waar we voor gekozen hebben – het frisse groen in combinatie met bamboe en het heldere blauw en roze – maken het geheel helemaal af! Momenteel heb ik enkel nog maar positieve reacties gehoord. We denken echt wel dat het concept aanspreekt. We hebben een buurtfeest georganiseerd, de scholen opengesteld voor iedereen, en als je dan hoort van waar de mensen allemaal gekomen zijn, heeft het duidelijk wel een aantrekkingskracht.”, besluit Christophe.

</div>

Producten

in dit project