Download een pdf-versie van deze casestudy (205kb)


Simple Picture Slideshow:
Could not find folder /home/veb/domains/vanerum.be/public_html/images/repository/VNR_products/cases/lanaken/openleercentrum

Wat is het belangrijkste in jouw missie als directeur en wat is jouw visie op educatie gezien op een termijn van vijf tot zes jaar?
Ik denk dat het vandaag enorm belangrijk is om jongeren te motiveren om te studeren. Anno 2014 zijn jongeren het gewoon om technologie te gebruiken, elk uur van de dag. Ik vind dat die technologie ook in het onderwijs aanwezig moet zijn, verwerkt in een interactief opvoedingsproces. Digitale borden zijn bijvoorbeeld een ideaal hulpmiddel om de betrokkenheid van de leerlingen te verhogen en hun nieuwsgierigheid aan te wakkeren.
Was je meteen overtuigd van de kracht van interactieve technologie?
Een lerarenteam is een mix van oude en jongen leerkrachten, waarvan de ene graag met technologie bezig is en de andere niet. Uiteraard is dit een uitdaging waarbinnen iedereen zich zo goed mogelijk moet professionaliseren.

Adaptief schoolmeubilair

Interactieve technologie in het onderwijs is een evolutie die niet kan uitblijven, maar wel tijd nodig heeft. Dat merkten we ook toen we een hele tijd geleden met Smartschool startten, ons interactief communicatieplatform. Eenmaal zoiets nieuws geïmplementeerd is, evolueert dat heel snel binnen de groep, en kan niemand het nog missen.

"In het begin was het
zoeken en aanpassen,
maar ondertussen merk je
dat iedereen wil
experimenteren met
die interactieve borden
"

Waren de leerkrachten meteen overtuigd van de interactieve borden?
In het begin was het zoeken en aanpassen, maar ondertussen merk je dat iedereen wil experimenteren met die interactieve borden. Als school is het dus belangrijk dat je die middelen aanbiedt. We hebben vandaag twee i3BOARDS en merken dat de interesse van iedereen begint te groeien om de borden te gebruiken tijdens de lessen.

Waarom koos je eigenlijk voor i3BOARD?
Vergeleken met de traditionele interactieve whiteboards, bevat i3BOARD een aantal unieke kenmerken. Wat ons betreft schuilt de meerwaarde vooral in het gemak. Doordat het bord 10-touch aanraakmogelijkheden heeft is het mogelijk om met meerdere leerlingen tegelijk aan het bord te werken. Het bord is makkelijk in de hoogte te verstellen door de i3HAWM. Hierdoor kunnen leerlingen van elke grootte gemakkelijk aan het bord werken.

Hebben de leerkrachten een training gevolgd om het bord te gebruiken?
Neen, dat staat op de planning. Met de examens voor de deur hebben we de trainingen even uitgesteld. Aan de start van het nieuwe schooljaar, in september, zullen er enkele trainingen gegeven worden.

  opti+ klaslokaal

Wat verwacht je van een leverancier van interactieve technologie?
Enerzijds een goed advies, anderzijds een snelle service. Omdat de interactieve wereld niet stilstaat, zou ik het bovendien erg appreciëren dat we op de hoogte gehouden worden van de nieuwe ontwikkelingen die uiteraard toepasbaar zijn op het onderwijs.

Naast nieuwe borden, werd ook het schoolmeubilair in twee klaslokalen vernieuwd.
Inderdaad, we kozen voor het Opti+ meubilair waarbij leerlingen op een hoger niveau zitten. Hierdoor hebben ze dezelfde zichtlijn als de leerkracht. Het meubilair sluit bovendien perfect aan op onze pedagogische visie, aangezien interactief leren en groepswerk nu wordt vergemakkelijkt. De klas kan in enkele minuten van opstelling wisselen, wat zeer praktisch is. Daarnaast is er aandacht voor ergonomie en comfort, wat perfect thuishoort binnen een leeromgeving van de 21ste eeuw.

Was daar nood aan?

We renoveren jaarlijks een deeltje van onze school. Nu was het fysicalokaal aan de beurt. We wilden het lokaal en dat ernaast de look en feel geven van de klas van de toekomst. Ik denk dat we daar aardig in geslaagd zijn.

  i3BOARD interactief schoolbord

"Het meubilair sluit 
perfect aan op onze pedagogische visie, 
aangezien interactief leren en groepswerk nu 
wordt vergemakkelijkt.
"


Hoe denken ouders en leerlingen hierover? Zijn zij ook positief?
Als ik de reacties mag geloven wel! De leerlingen zijn heel erg fan van de leuke kleurtjes. We zitten in een oud gebouw en hierdoor vallen de nieuwe dingen extra hard op en worden ze erg geapprecieerd.

Waarom koos je ervoor samen te werken met VANERUM?
Nadat we het aanbod bekeken hadden, waren we al snel overtuigd van i3BOARD. Daarna zijn we in de toonzaal van VANERUM gaan kijken en de keuze was gemaakt.

  i3BOARD


VANERUM zorgt voor het ontwerp, de uitwerking en de uitvoering van i3 leeromgevingen.
Wenst u meer informatie over onze diensten of wil u zelf deel uitmaken van onze referenties? Neem hier contact met ons op.