Download een pdf-versie van deze casestudy
Bekijk het ICT Atelier op youtube

De klas van de 21ste eeuw

Toen Meester Kurt van ICT Atelier bij VANERUM kwam aankloppen voor het inrichten van het ICT Atelier, legde hij volgend verlanglijstje op tafel voor het klasmeubilair:

- geschikt is voor verschillende leeftijdsgroepen (ICT Atelier werkt zowel met kinderen als met volwassenen)
- gemakkelijk verplaatsbaar (ICT Atelier werkt in verschillende creatieve werkvormen en klasopstellingen: klassikaal, in groep en individueel, hoekenwerk met of zonder stoel,…)
- interactie toelatend: de coach moet gemakkelijk aanwijzingen kunnen geven, en de studenten moeten tijdens de sessie kunnen bewegen.
- plaatsbesparend: zoveel mogelijk zitplaatsen op de bestaande ruimte. Het tafelblad mag dan ook niet te groot zijn, maar wel groot genoeg om computers en andere digitale middelen op te gebruiken.
- strak vormgegeven en in een tijdloze kleurencombinatie

Een project dat leerlingen en leerkrachten zin wil geven om media aan te wenden binnen de lessen is een uitdaging die we bij VANERUM maar wat graag aangaan! Het was meteen duidelijk dat Optimax het ideale meubilair zou zijn om de verlanglijst van ICT Atelier te realiseren.

De hogere Optimax tafel en de bijpassende stoel maken interactie tussen meester Kurt en zijn studenten gemakkelijk en natuurlijk, de hoogteverstelbare voetensteun zorgt ervoor dat de stoel en tafel zich aan elke lichaamslengte aanpassen. De oppervlakte van het tafelblad is compact, maar groot genoeg om technologie op te plaatsen. Als er toch even plaats tekort is, kan de uitneembare boekenlade als tijdelijk opbergvak dienen. De geïntegreerde wieltjes maken alles vlot verplaatsbaar, en de stapelbare stoelen besparen plaats als er eens staand gewerkt wordt.      optimax

Als kers op de taart werd de klas uitgerust met lage verrijdbare Mobiline kasten, waarin de boekenlades van de Optimax tafels als schuiflade kunnen dienen. Zo kunnen de tafels vrij worden uitgewisseld, en worden alle didactische materialen netjes op hun eigen plekje opgeborgen wanneer ze niet in gebruik zijn.

klas van de 21ste eeuw. Daarom twijfelden we niet lang om onze klas in te richten met het uiterst handige en steeds aanpasbare meubilair van VANERUM. Bij ICT Atelier willen we immers steeds vernieuwend en à la carte van onze klanten (leerkrachten en hun leerlingen) werken. Enkele voorbeelden: een “informele klas-opstelling” om leraars te laten kennismaken met gaming in de klas, een meer ‘klassikale opstelling’ voor een opleiding omtrent sociale media of een “groepsopstelling” om leerlingen te leren samenwerken én tegelijk een creatief ICT project te laten uitwerken

Als kers op de taart werd de klas uitgerust met lage verrijdbare Mobiline kasten, waarin de boekenlades van de Optimax tafels als schuiflade kunnen dienen

ICT Atelier vzw wil de creativiteit, innovatie en motivatie in het leren en lesgeven te verhogen. Leerlingen en leerkrachten moeten zin krijgen om een door hen gekozen vorm van media aan te wenden binnen hun lessen om zich op een digitaal creatieve manier te kunnen en mogen uitdrukken. Ze kunnen hiervoor een beroep doen op creatieve ateliers in de klas en in het Creatief Leer Centrum te Tienen, praktische hands-on opleidingen, een arsenaal aan innovatieve materialen (van camera’s tot software op de laptops) en een visuele prikkelbron in de vorm van de website www.ictatelier.be

 

VANERUM zorgt voor het ontwerp, de uitwerking en de uitvoering van i3 leeromgevingen.
Wenst u meer informatie over onze diensten of wil u zelf deel uitmaken van onze referenties? Neem hier contact met ons op.