Ontdek het hybride lesgeven!
13.05.2020 Pers

Ontdek het hybride lesgeven!

<div>

De voorbije weken hebben leerkrachten het beste van zichzelf gegeven om ervoor te zorgen dat leerlingen zoveel mogelijk van thuis uit aan de slag konden met de leerstof. Maar ook nu de scholen weer gedeeltelijk open gaan, blijft het een uitdaging om alle leerlingen te bereiken. Klassen zullen opgesplitst worden in kleinere groepen om social distancing te garanderen. Sommige leerlingen zullen fysiek in de school aanwezig zijn, maar anderen blijven lessen van thuis volgen. Een digitaal schoolplatform om taken en documenten te delen, is dus niet langer voldoende. Men moet weer écht les kunnen geven, aan leerlingen in de klas én thuis. Dit stelt het onderwijzend personeel voor een loodzware opdracht. Ook studenten en hun ouders hebben nood aan de juiste ondersteuning en begeleiding bij deze online uitdaging. Ons online platform i3LEARNHUB biedt hier een oplossing voor.

Via dit cloud platform kunnen zowel leerkrachten als leerlingen online les geven en volgen. Er moeten geen extra programma’s geïnstalleerd worden en er is geen technische kennis vereist. Het is uiterst gemakkelijk voor de leerkracht om een online sessie op te starten om zo de les met alle leerlingen op een interactieve manier de delen.

Hoe werkt het?

Leraars bereiden hun lessen voor in i3LEARNHUB of ze doen beroep op het gratis uitgebreide aanbod van kant-en-klare lessen, gemaakt door andere leerkrachten en toonaangevende uitgeverijen. Deze lessen kunnen gemakkelijk met de leerlingen gedeeld worden via Google Classroom, Smartschool of een ander leerlingvolgsysteem. Met een simpele muisklik kan er een virtueel klaslokaal gecreëerd worden waar de leerlingen zonder ingewikkelde inlogprocedures ‘binnenstappen’. i3LEARNHUB kan gebruikt worden door leerkrachten die thuis vanop hun laptop lesgeven, maar ook vanuit de klas in combinatie met een digibord, wordt het mogelijk om een ‘hybride’ omgeving te creëren waarbij de leraar lesgeeft zoals hij dit altijd zou doen; fysiek in de klas voor de leerlingen die aanwezig zijn, terwijl leerlingen thuis – of bij ontdubbelen van een lokaal – de les virtueel volgen. Een webcam registreert de leerkracht, zodat die voor de leerlingen thuis ook steeds in beeld is. Andere lesinhoud– bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie – kan evenzeer met de leerlingen thuis gedeeld worden. Iedereen kan meevolgen wat de leraar doet, maar ook actief deelnemen en mee op het bord schrijven vanop afstand.

In Basisschool ‘De Kleine Prins’ in Diest gaat men alvast aan de slag met deze hybride vorm van lesgeven. Tom Hoeyberghs, directeur van de school: “Als school begrijpen we dat dit voor iedereen (ouders, leerlingen leerkrachten, …) een heel raar gegeven is. We willen voor iedereen onderwijs garanderen. Onze school beschikt al over digitale schermen en we investeren jaarlijks aanzienlijk in IT. Voor ons is er dus geen zware financiële inspanning geweest om dit te kunnen realiseren. Iedereen van de heropstartende lessen is welkom op school en daar gaan we ook van uit, maar als je nu bang bent, ziek bent, of op welke manier dan ook de les fysiek niet kan bijwonen, vergeten we je niet. Al onze leerlingen beschikken over een laptop of ander media-apparaat thuis, waarop ze dan live de les kunnen volgen. Zelfs als dit niet haalbaar is, is er een alternatief. De ‘live’ les wordt opgenomen en ook gedeeld met alle leerlingen.”

Het 'nieuwe' normaal

“Wat er nu gebeurt met de huidige crisis, brengt de digitalisering van het onderwijs – die al jaren traag aan de gang was – in een stroomversnelling. Remote teaching zal relevant blijven. Wij zijn hier al een hele tijd mee bezig en we zijn er dus ook helemaal klaar voor”, aldus Gert Van Erum, CEO i3-Technologies. “En we willen in Vlaanderen ook helpen: zo hebben we ons i3LEARNHUB platform voor dit schooljaar volledig gratis gemaakt.”

 

Persmoment - vrijdag 15 mei 2020

Aanstaande vrijdag, wanneer de scholen weer opstarten zal men bij ‘De Kleine Prins’ in Diest klaar zijn om alvast een deel van haar leerlingen weer te ontvangen. Zij zullen via i3LEARNHUB, en met gebruik van een i3TOUCH (touchscreen) en webcam, starten met hybride lesgeven vanuit de school. Wil je dit moment bijwonen en de hybride les komen volgen tussen 10u en 13u? Gelieve contact op  te nemen met Vera Jans, pr@group-i3.com, +32 479 671068.

Davy De Rijbel – onderwijsconsulent bij i3-Technologies – en Tom Hoeyberghs – directeur GO! BS De Kleine Prins – zullen ook aanwezig zijn om uw bijkomende vragen te beantwoorden.

</div>