29.08.2019 Pers

'Flexleren' in het VTI in Lier

<div>

 

Heel de zomervakantie lang werd er in het VTI in Lier hard gewerkt aan de verbouwing van enkele klaslokalen. Deze ingreep vond plaats omdat er in het eerste middelbaar voortaan op een andere manier les gegeven zal worden. Zes lokalen op de tweede verdieping werden omgebouwd tot twee lokalen, die bestaan uit een grote werkruimte en een kleinere instructieruimte afgescheiden door akoestisch glas. Zowat alles werd vernieuwd: plafond, vloeren, elektriciteit, deuren en meubilair.

In het VTI in Lier wil men flexibeler te werk gaan. In plaats van drie vakleerkrachten in drie verschillende lokalen te plaatsen, staan zij nu samen in één grote ruimte voor één grotere klasgroep. Zij kunnen zo opdrachten begeleiden die de leerlingen individueel of in kleinere groepjes uitvoeren. Het voordeel is dat de leerlingen zelf kunnen bepalen aan welke opdrachten ze meer of minder tijd besteden. Uit ervaring in het lager onderwijs, waar deze werkwijze al toegepast, verwacht met dat deze manier van lesgeven de motivatie van de leerlingen ten goede zal komen. Voorlopig voert het VTI het ‘flexleren’ enkel in het eerste jaar in. Vanaf 2020 volgt ook het tweede jaar.

Vanerum zorgde voor de inrichting van de lokalen. Het lichte en ergonomische Opti+ meubilair past perfect in deze flexibele ruimte. Met lounge meubilair kan men bovendien gemakkelijk aparte hoekjes creëren waar op comfortabele wijze individueel of in kleine groepen gewerkt kan worden.

Bron: Het Laatste Nieuws en De Gazet van Antwerpen

</div>